Skip to main content

Gezonde lucht voor een gezond leerklimaat voor studenten en docenten

13 november 2020 | news category

Gezonde lucht voor een gezond leerklimaat voor studenten en docenten

Koolstofdioxide (CO₂) wordt onder andere geproduceerd bij het ademen. In gesloten ruimten, zoals bijvoorbeeld klaslokalen, zal er steeds meer CO2 in de lucht komen omdat een groot aantal leerlingen samenkomt in een beperkte ruimte. Wanneer er meer CO2 in de lucht komt zal er steeds minder zuurstof in de lucht zitten. Dit kan de prestaties van de leerlingen in de klas beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een verminderd concentratievermogen en prestatievermogen, een verhoogde vermoeidheid en een verhoogd foutenpercentage. Ook kunnen de gevolgen van een te hoge CO2 concentratie invloed hebben op een hoger ziekteverzuim van leerlingen en docenten.

 

Stijgende CO2-concentraties in vergaderruimten en klaslokalen

De chemicus en hygiënist Prof. Dr. Al in de 19e eeuw onderzocht Max von Pettenkofer de effecten van stijgende CO₂-concentraties in vergaderruimten. Uit deze onderzoeken komt het naar hem vernoemde Pettenkofernummer naar voren, dat binnenshuis een nog acceptabele waarde van 1.000 ppm (parts per million) laat zien. De concentraties in de frisse buitenlucht variëren tussen circa 400 ppm in gebieden met schone lucht en circa 500 ppm in stedelijke gebieden. In verschillende onderzoeken, vooral in klaslokalen, werd gevonden dat CO₂-waarden van 1.900 tot 3.300 ppm al na de eerste les werden bereikt. De ervaring leert dat, afhankelijk van het seizoen, de CO₂-limieten in de winter sneller worden bereikt dan in de zomer.

Uit onderzoek van het Hermann Rietschel Instituut van de TU Berlijn blijkt dat CO2 ook een goede indicator kan zijn voor de aerosolconcentratie in de ruimte, aangezien mensen zowel CO2 als aerosolen vrijgeven. Afhankelijk van de aanwezige CO2-concentratie kunnen mensen een bepaalde tijd in een kamer blijven tot een bepaalde dosis virus is ingeademd Hoe lager de aerosolconcentratie, hoe lager de dosis aerosolen die een persoon in de kamer inademt. Dit verkleint de kans op luchtweginfecties zoals Covid-19.

 

CO2 concentratie toonbaar door middel van LED-indicators

 

Om voor iedereen een leervriendelijk en gezond klimaat in de klaslokalen te creëren, is gerichte ventilatie essentieel. Om deze reden is onze CO₂- sensor met verkeerslicht (LED-indicators) ontwikkeld. Deze sensor is uitgevoerd met een hoogwaardige NDIR 2-straalsensor. Deze bewaakt het huidige CO2-gehalte van het klaslokaal en signaleert met eenvoudige lichtsignalen of er “ventilatie” nodig is.

Door onze sensor met indicators zal u er consequent aan worden herinnerd om regelmatig te ventileren in gesloten ruimtes. Dankzij het CO₂-waarschuwingslicht van SAUTER, kunt u bij te hoge CO2-waarden gericht ventileren en zo het CO₂- en aerosolgehalte in de klaslucht verminderen. De studenten leren op deze manier effectief ventilatiegedrag.

 

Onze sensoren met LED-indicators zijn universeel toepasbaar voor elk gebouwbeheersysteem of inzetbaar als stand-alone regeling. Alle belangrijke gegevens over onze SAUTER CO2-opnemer met LED-indicators vindt u op onze product data sheet, beschikbaar in het Engels en Duits.

 

Back To Work actie

Met onze Back To Work actie ontvangt u een extra korting van 10% over onze CO2 en VOC-opnemers (EGQ serie). De actie loopt tot het einde van 2020.

Voor meer informatie over onze actie kunt u contact opnemen met Orderdesk@Sauter.nl

 

 

Over SAUTER

Als toonaangevende leverancier van oplossingen voor gebouwautomatiseringstechnologie in groene gebouwen biedt SAUTER aangename omstandigheden in duurzame omgevingen. SAUTER is een specialist in het ontwikkelen en produceren van producten en systemen voor energiezuinige totaaloplossingen en biedt een uitgebreid dienstenpakket om de energie-geoptimaliseerde werking van gebouwen te garanderen. Onze producten, oplossingen en diensten zorgen voor een hoge energie-efficiëntie gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw, van planning en constructie tot en met exploitatie, in kantoor- en administratieve gebouwen, onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten, ziekenhuizen, industriële gebouwen en laboratoria, luchthavens, vrijetijdsfaciliteiten , hotels en datacenters. Met meer dan 100 jaar ervaring en een track record van technologische expertise is SAUTER een bewezen systeemintegrator die staat voor continue innovatie en Zwitserse kwaliteit. SAUTER biedt gebruikers en operators een overzicht van energiestromen, verbruik en van de ontwikkeling van de betrokken kosten.

De SAUTER Group

  • Een internationale onderneming met het hoofdkantoor in Basel, Zwitserland
  • Opgericht in 1910, u kunt vertrouwen op meer dan 100 jaar traditie en ervaring
  • Met meer dan 2650 werknemers zijn wij wereldwijd actief
  • Complete oplossingen voor gebouwbeheheersystemen, gericht op maximale energie-efficiëntie en duurzaamheid
  • Zorg dragen voor investeringen en operationele betrouwbaarheid waarborgen gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw
  • Leider op het gebied van gebouwautomatisering
  • Lid van eu.bac, BACnet Interest Group (BIG-EU), BACnet International, EnOcean Alliance
  • Indrukwekkende projectreferenties op www.sauter-controls.com
© 2021  Fr. Sauter AG Alle rechten voorbehouden