Skip to main content

Nieuwe modellen beschikbaar in SAUTER’s BIM bibliotheek

3 januari 2022 | news category

Nieuwe modellen beschikbaar in SAUTER’s BIM bibliotheek

Een digitaal ontwerp op basis van BIM (Building Information Modeling) is tegenwoordig de standaard. Sinds de introductie in 2017 ondersteunt de SAUTER BIM-bibliotheek architecten, ingenieurs en bouwplanners, met name in de HVAC-sector, bij projecten die het volledige bouwproces omvatten. De database is onlangs aangevuld met CAD- en Revit-modelgegevens voor de Smart Actuator, evenals de nieuwe drukonafhankelijke regelventielen.

Visualisatie van een verwarmingsgroep op basis van het Smart Actuator BIM-model

 

Bouwprojecten zijn qua planning intensief, vaak kostbaar en meestal niet erg wendbaar. Er zijn veel mensen bij betrokken en de onderlinge afhankelijkheden tussen projectfasen zijn groot. Bovendien zijn de planningsprocessen van verschillende apparatuursystemen vaak onvoldoende op elkaar afgestemd, hetzij over disciplines, hetzij over de gehele levenscyclus van het gebouw. Dus hoe later onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden, hoe groter de impact op deadlines en kosten. Als oplossing voor dit probleem is de methode “Building Information Modeling (BIM)” ontwikkeld.

Met BIM kunnen gebouwen worden ontwikkeld en geëxploiteerd met digitale gegevens die voor elke betrokken specialist toegankelijk zijn. Hiertoe worden alle gebouwgegevens over de gehele levenscyclus vastgelegd. De eerste stap is het maken van een model voor het testen van het nieuwbouwproject. Tegenwoordig is digitale bouwplanning op basis van BIM standaard en wereldwijd aanwezig in alle bouwsectoren. Het is niet alleen een belangrijk proces, maar vaak ook een verplicht proces.

SAUTER’s BIM bibliotheek

SAUTER’s BIM bibliotheek bevat nu de BIM-modellen van de nieuwe Smart Actuators voor kogelafsluiters (AKM 115SA), voor luchtkleppen en VAV systemen (ASM 115SA) and regelafsluiters (AVM 115SA) en de bijbehorende I/O module (SAIO 100). De nieuwe NRFC4 fan-coil thermostaat, communicerend over Modbus en de drukgecomenseerde regelafsluiters UVC102MF (DN60 t/m 100), UVC 106 en VDL (DN50 t/m DN100) vullen ons assortiment aan met digitale oplossingen voor hydronische balancering.

SAUTER’s BIM bibliotheek bevat gegevens van afsluiters, aandrijvingen, sensoren en ruimte-units tot en met 2-punts regelaars en regelkasten. De intuïtieve zoek- en filtermogelijkheden maken het gemakkelijk om de juiste producten te vinden. SAUTER levert alle BIM-modellen als Revit-bestanden, compatibel met Autodesk-planningsproducten en als CAD-bestanden. Elk jaar worden ongeveer 6.000 BIM-objecten gedownload via de BIM-bibliotheek van SAUTER, waardoor het dagelijkse werk voor de klanten en partners van SAUTER gemakkelijker wordt.

Building Information Modeling: een proces

De introductie van BIM begin 2000 was een beslissende bijdrage aan de digitalisering van de bouwsector – van structurele en civiele techniek tot staalbouw. BIM is echter geen softwareproduct, maar een proces dat wordt gekenmerkt door een holistische kijk op alle betrokken partijen in een centrale database.

Gebouwsimulaties en 3D-visualisaties helpen niet alleen bij ontwerpbeslissingen. Wijzigingen in het virtuele model worden automatisch overgedragen naar alle plannen. Hierdoor zijn alle betrokkenen altijd up-to-date. Het centrale documentatiearchief, de onmiddellijke en continue beschikbaarheid van relevante gegevens en de verbeterde uitwisseling van informatie tussen degenen die betrokken zijn bij de planning leiden tot verhoogde productiviteit in het planningsproces. Met behulp van BIM en modellen van fabrikanten zoals SAUTER kan de samenwerking tussen architecten, ingenieurs en gespecialiseerde planners aanzienlijk worden geoptimaliseerd op het gebied van kosten, deadlines, kwaliteit en productiviteit van de processen.

Ga naar SAUTER Building Information Modeling

Download media release

© 2024  Fr. Sauter AG Alle rechten voorbehouden