Skip to main content

SAUTER Smart Shading: zonwering nog eenvoudiger en praktischer

16 maart 2020 | news category

SAUTER Smart Shading: zonwering nog eenvoudiger en praktischer

Smart Shading staat voor automatische zonwering voor gebouwen. De applicatie verbetert het gebruik van daglicht voor optimaal gebruikerscomfort bij maximale energie-efficiëntie. SAUTER Smart Shading helpt het binnenklimaat te beheersen, vermindert de verwarmings- en koellasten en verlaagt de bedrijfskosten voor het klimaatbeheer.

Ein Bürogebäude wird von der Sonne bestrahlt, doch ein Baum steht vor dem Büro und erzeugt Schatten. Durch Smart Shading mit Verschattungskorrektur bemerkt das Gebäude dies und kann automatisch darauf reagieren.
Kantoorgebouw met SAUTER Smart Shading in combinatie met het SAUTER schaduwprogramma

VDI 3813/3814 – Richtlijnen voor gebouwautomatisering

De richtlijnen VDI 3813 en 3814 voor gebouwautomatisering beschrijven functies voor geïntegreerde ruimteautomatisering. Om de schaduwcorrectie voor de zonweringsfuncties van een gebouw te implementeren, worden externe gebouwgegevens gecombineerd met een breed scala aan berekeningen. SAUTER heeft deze zonweringsfunctie toegevoegd aan de ruimteautomatisering en geïmplementeerd met eigen nieuwe componenten.

VDI 3813 stelt dat de schaduwcorrectie gebruikt kan worden in combinatie met de automatische zonwering. De schaduwcorrectie controleert of één of meerdere ramen die bijvoorbeeld aan een kamer zijn toegewezen, tijdelijk worden overschaduwd door omringend bouwwerk of delen van het eigen gebouw. In dit geval wordt het stuursignaal van de zonweringsfunctie overruled door een vooraf gedefinieerde positie die een beter daglichtgebruik mogelijk maakt.

De implementatie van deze functie vereist een uitgebreide parametrering van de omringende schaduwobjecten. Met behulp van deze gegevens en de huidige positie van de zon berekent de schaduwcorrectie of het betreffende venster wel of niet wordt overschaduwd. De berekeningen worden gemaakt voor de geografische locatie van het pand voor een heel jaar met tussenpozen van 15 minuten.

SAUTER schaduwprogramma

De SAUTER Smart Shading-functie gebruikt het nieuwe schaduwprogramma om de vereiste parameters voor het betreffende gebouw eenmalig vast te leggen met behulp van de 3D-gebouwgegevens en de bijbehorende omliggende schaduwobjecten (bijvoorbeeld aangrenzende gebouwen). Een geïntegreerde kaartweergave vereenvoudigt de bepaling en invoer van de locatie en oriëntatie van het gebouw en de schaduwobjecten. Bovendien wordt de simulatie van de gevel grafisch ondersteund, evenals de positie en toewijzing van de raamoppervlakken welke communiceren met de SAUTER ruimteregelaars.

Het schaduwprogramma gebruikt deze parameters om de schaduw voor de ruimtes in het gebouw te berekenen en creëert het bestand (tabel) met de schaduwcorrectie / schaduwstatus / schakeltijden voor het geplande gebouw. Dit bestand wordt het “schaduwschema” genoemd.

Schaduwschema

Het schaduwschema (locatie- en tijdspecifieke parameters) worden naar de SAUTER ruimteregelaars gecommuniceerd. De nieuwe Shadow Correction-module wordt gebruikt in de SAUTER ecos504 / 505-ruimteregelaars. Deze module evalueert de parameters om de schaduwstatus – schaduw / geen schaduw – te verkrijgen voor de toegewezen ruimtesegmenten en de toegewezen zonwering.

Integratie in BACnet

De zonweringstatus is opgenomen in de BACnet-prioriteitsreeks tussen het handmatige bedieningsniveau en de automatische functie van de zonwering. Hierdoor is handmatige bediening van de zonwering altijd beschikbaar waardoor deze kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruikers. De zonwering in de kamers worden direct met de SAUTER ecoLink IO-modules via relaiscontacten of digitaal via de geïntegreerde KNX- of SMI-interface van de ruimtecontrollers ecos504 / 505 en bijbehorende KNX-actoren of SMI-monitoren geactiveerd.

SAUTER Smart Shading – nog een progressieve bijdrage aan het Smart Building concept met het SAUTER gebouw- en ruimteautomatiseringssysteem.

Over SAUTER

Als toonaangevende leverancier van oplossingen voor gebouwautomatiseringstechnologie in groene gebouwen biedt SAUTER aangename omstandigheden in duurzame omgevingen. SAUTER is een specialist in het ontwikkelen en produceren van producten en systemen voor energiezuinige totaaloplossingen en biedt een uitgebreid dienstenpakket om de energie-geoptimaliseerde werking van gebouwen te garanderen. Onze producten, oplossingen en diensten zorgen voor een hoge energie-efficiëntie gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw, van planning en constructie tot en met exploitatie, in kantoor- en administratieve gebouwen, onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten, ziekenhuizen, industriële gebouwen en laboratoria, luchthavens, vrijetijdsfaciliteiten , hotels en datacenters. Met meer dan 100 jaar ervaring en een track record van technologische expertise is SAUTER een bewezen systeemintegrator die staat voor continue innovatie en Zwitserse kwaliteit. SAUTER biedt gebruikers en operators een overzicht van energiestromen, verbruik en van de ontwikkeling van de betrokken kosten.

De SAUTER Group

  • Een internationale onderneming met het hoofdkantoor in Basel, Zwitserland
  • Opgericht in 1910, u kunt vertrouwen op meer dan 100 jaar traditie en ervaring
  • Met meer dan 2650 werknemers zijn wij wereldwijd actief
  • Complete oplossingen voor gebouwbeheheersystemen, gericht op maximale energie-efficiëntie en duurzaamheid
  • Zorg dragen voor investeringen en operationele betrouwbaarheid waarborgen gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw
  • Leider op het gebied van gebouwautomatisering
  • Lid van eu.bac, BACnet Interest Group (BIG-EU), BACnet International, EnOcean Alliance
  • Indrukwekkende projectreferenties op www.sauter-controls.com
© 2021  Fr. Sauter AG Alle rechten voorbehouden