Skip to main content

Van coördinator in de zorg naar Project Engineer in de techniek

6 oktober 2020 | news category

Van coördinator in de zorg naar Project Engineer in de techniek

Bij SAUTER Nederland verwelkomen we graag mensen die van aanpakken houden. Een voorbeeld hiervan is onze collega Maartje: 40 jaar, moeder van twee kinderen en Project Engineer bij SAUTER Nederland. Maartje heeft zich, nadat ze 20 jaar werkzaam is geweest in de zorgsector, om laten scholen om haar droom van het werken in de techniek na te jagen.

Wat heb je in die 20 jaar in de zorg zoal gedaan?

“Heel veel! Ik heb eerst jarenlang met dementerende ouderen gewerkt.  Vervolgens ben ik vrijwilligerscoördinator geworden bij een grote zorg organisatie.”

 

Waarom vond je dat het tijd was voor iets nieuws?

“Omdat ik al zo lang werkzaam was in de zorgsector kreeg ik het gevoel dat er iets miste. Dat was vooral de uitdaging in het werk. Ik had de drang om aan iets nieuws te beginnen.”

 

Je man is werkzaam bij een groot agro-industrieel concern als Project Engineer. De interesse voor techniek is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen?

“Ik ben enthousiast geworden over techniek door de verhalen van mijn man. Maar al snel ontstond de gedachte dat het niet haalbaar was voor mij om een technisch beroep uit te oefenen omdat ik niet ben opgeleid in de techniek. Ik heb het met mijn man besproken waardoor hij met het idee kwam om thuis voor mij een programeeromgeving te maken. Op deze manier kon ik voor mezelf ontdekken of het programmeren iets voor mij zou zijn.”

 

Dit sloeg duidelijk aan. Wanneer heb je besloten de knoop voor jezelf door te hakken?

“Op dat moment was ik 38 jaar en had ik het besef dat als ik nog eens iets anders zou willen proberen dit het juiste moment daarvoor zou zijn. Ik heb besloten de Hbo thuisstudie ‘Industriële Automatisering’ te gaan volgen naast mijn werk in de zorg. Omdat ik graag praktijkervaring op wilde doen heb ik op eigen initiatief,  buiten de opleiding om, besloten om stage te gaan lopen bij een software-engineering bureau in Zaandam. Ik heb voor de stage gekozen omdat het goed voor mijn ontwikkeling zou zijn. Aangezien mijn werkweek uit vier dagen bestond was er de mogelijkheid daarvoor.”

 

Vond je het spannend om in een nieuwe sector helemaal overnieuw te beginnen?

“Ik vond het doodeng om opnieuw te beginnen! Het is toch een andere taal die wordt gesproken in de techniek. Met name woorden als ‘Fan coil unit’ waren mij totaal vreemd. Nu kan ik erom lachen maar dat was in het begin wel even wennen.”

 

Hoe ben je bij SAUTER Nederland terechtgekomen

“Ik raakte op een verjaardag van een familielid in gesprek met een Project Manager van Sauter en hij stelde aan mij voor om eens langs te komen voor een gesprek bij SAUTER Nederland. Een week later werd ik gebeld en was de afspraak gemaakt”

 

Hoe ging het eerste gesprek?

“Tijdens het eerste gesprek merkte ik vooral op dat er gepeild werd naar mijn beweegredenen en mijn motivatie om als Project Engineer aan de slag te gaan bij SAUTER. Er was een goede klik en niet lang daarna volgde de mededeling dat ik het leertraject in kon gaan.”

 

Kwam er een hoop op je af?

“De hoeveelheid informatie die op me afkwam was behoorlijk intensief. Ik ben begonnen met de basis opdrachten zoals verbinding maken met een automatiseringsstation, regelkringen maken en regeltechnische omschrijvingen leren lezen en begrijpen. Alhoewel ik in het begin even moest wennen aan nieuwe collega’s voelde het al snel goed en kreeg ik de ruimte en de tijd om mezelf te ontwikkelen. Hierdoor kon ik bepaalde dingen zelf ontdekken en dat heeft ervoor gezorgd dat het voor mij beter is blijven hangen.”

 

Bezoek je ook de projecten waaraan je werkt?

“Soms ga ik met een projectleider mee naar projecten om te zien hoe de software die ik heb gemaakt in bedrijf wordt gesteld door mijn collega’s, de Field Service Engineers. Dit geeft mij zeker een trots gevoel.”

 

Ben je blij met je huidige functie?

“Ja! Met uitroeptekens! Ik ben blij met de uitdaging en de afwisseling die de functie mij biedt. Ik voorzie niet alleen het project van software maar ik mag ook de visualisatie van het beheer voor mijn rekening nemen.”

 

De switch van de zorg naar de techniek heeft dus goed uitgepakt voor je?

“Ik ben erg blij dat ik de switch gemaakt heb van de zorg naar de techniek. Mijn doel nu is om mezelf zo goed als mogelijk te ontwikkelen als Project Engineer.”

 

Inmiddels zijn we dik een jaar verder en volgt Maartje de Hbo-opleiding ‘Klimaattechniek’ via SAUTER. Ze heeft al veel ervaring als Project Engineer opgedaan en werkt nu ook zelfstandig aan projecten. Zoals gezegd houden we bij SAUTER Nederland van aanpakkers en zijn we blij dat Maartje ons team is komen versterken!

© 2020  Fr. Sauter AG Alle rechten voorbehouden